Valikko Sulje

Alkoholittomien erikoisoluiden testi

Tammikuisena viikonloppuna oli hyvä viettää aikaa talvimyrskyltä suojassa ja tehdä alkoholittomien erikoisoluiden testi. Pidimme yhdessä testin, sillä viime aikoina alkoholittomien juomien valikoima sekä Alkon hyllyssä että ruokakaupoissa on kasvanut valtavasti. Alkoholittomien viinien valikoima on kasvanut valtavasti ja markkinoille on tullut jopa alkoholittomia viinoja, tai kuten ne itse itseään kutsuvat, alkoholittomia tisleitä (”non-alcoholic distilled spirit”).

olut kippis
Kuva: ELEVATE Pexelsistä

Tipattoman tammikuun kasvattaessa suosiota syystä sekä meillä että maailmalla tai toisesta päätimme pienellä porukalla ottaa testiin valikoiman alkoholittomia erikoisoluita. Alkosta, K-Supermarketista ja S-Marketista hankittiin yhteensä 9 eri olutta, joiden alkoholiprosentti oli 0-0,5% välillä. Keskenään hyvin erityyppisiä erikoisoluita oli vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta luonnehdinnat jokaisesta loihdittiin. Yleisesti ottaen näiden oluiden laatutaso oli erittäin korkea, ja joukossa oli useampi, joita voisi ostaa uudestaankin ja nauttia hyvällä juomahalulla. 

alkoholittomien erikoisoluiden testi
Alkoholittomien erikoisoluiden testin oluet. Kuva: Sini Kokkonen

Maisteltavana alkoholittomien erikoisoluiden testissä olivat seuraavat oluet:

Jokainen olut maisteltiin tottuneiden oluiden juojien kesken, ja jokaista oli kaksi pulloa, eikä pullokohtaisia eroja huomattu. Tässä luonnehdinnat ei missään paremmuusjärjestyksessä!

Brewdog: Nanny State "Hoppy Ale" 0,5%

Väriltään kirkas kuparinruskea. Tuoksussa on tunnistettava Brewdogin tyyli, joka tämän kohdalla on korkeahumaloitu mutta miellyttävän karamellimaltainen. Maussa olut on raikas ja kuusenkerkkäinen olematta siivousaineen oloinen. Jälkimaussa kuitenkin olut muuttuu hyvin tunkkaiseksi, ihan kuin pulloa olisikin käytetty tuhkakuppina. Siitä huolimatta jälkimausta löytyy Coca Colan mausteisuutta ja maku on yllättävän pitkä. Suutuntuma on kapea ja kevyt. Tunkkaisesta lopusta huolimatta olut, jota voisi baarissa tilata hyvässä seurassa. Nimensä mukainen, humaloitu ale.

Brooklyn Brewery: Special Effects "Hoppy Lager" 0,4%


Väriltään kirkas kuparinpunainen. Kuten edellinenkin, tuoksusta tämä olut on helppo tunnistaa Brooklynin panimon tuotteeksi. Nenä on kutsuva, hedelmäinen, persikkainen ja hienoisen havuinen. Suussa olut on tasapainoinen, ja siitä löytyy ryhdikkyyttä ja runkoa niin, että siinä luulisi olevan alkoholia tuomassa leveyttä ja painoa. Olut on eksoottisen hedelmäinen ja sopivan makean maltainen loppuun asti, ja jälkimakukin viipyilee suussa herkullisena. Humaloiduksi lageriksi tätä ei kukaan maistelijoista kutsuisi, vaan enemmän keskieurooppalaiseksi amber aleksi. Tätä jokainen maistelijoista aikoo ostaa jatkossakin.

Saimaa Brewing Co. Brewer's Special: Utah "Rye IPA" 0,3% (tölkki)

Väri samea ja ohran vaalea. Hyökkäävä tuoksu hyppää lasista heti! Tuoksu, tai ehkä negatiivisemmin haju, on voimakkaan metallinen. Hitsausta, jarrulevyjä, kivilouhinta ja diesel-kone. Kuuluuko tämän olla tällainen? Molemmat tölkit ovat samanlaisia. Osa maistelijoista sanoo vahvan metallisuuden hälventyvän ajan kanssa lasista. Suussa olut käyttäytyy ystävällisemmin ja on kepeä pale ale, joka raikkaan maltaisesta alusta taittuu grillattuun ja voilla voideltuun maissiin kohti jälkimakua. Kovin vahvaa humalointia tai ruista ei kukaan tästä vaaleasta oluesta löydä, ja voimakas nenä alussa saa empimään, laittaisiko tähän rahaa enää uudestaan.

Nøgne Ø: Stripped Craft "Lime Infused Ale" 0%

Väritään hyvin vaalea ja samea. Tuoksu on inkiväärinen, sitruunaruohoinen ja todellakin, limettinen, mutta myös hiukan kodinpesuaineinen. Ulkonäön, tuoksun ja vähän maunkin perusteella tulee mieleen olisiko tämä maustettu vehnäolut, mutta vehnää (tai inkivääriä!) ei tässä oluessa ole mukana. Suussa ei ollenkaan liru, kuten alkoholittomista odottaa, vaan paksumpi. Parin kulauksen jälkeen kaikki maistelijat ovat yhtä mieltä siitä, että suutuntuma ja maku on limpparimainen ja vähän makea. Kaikki pitävät oluesta sillä varauksella, että se tulisi jatkossa nauttia nachojen ja guacamolen tai kenties voimakkaan cevichen seurassa. Erikoinen huomio on se, että tässä oluessa on takaetiketin mukaan huomattavasti enemmän sokeria kuin muissa. Muiden sokerimäärä on enimmillään 3,6 grammaa per 100 millilitraa, kun tässä inkivääriolutta ja limpparia muistuttavassa vastaava luku on 12,5 grammaa!

Mikkeller: Drink'in the Sun "American Style Wheat Ale" 0,3%

Väriltään melko kirkas ja vaalea. Tuoksussa on hedelmäkarkkia, ananasta ja muuta melkein ylikypsää keltaista hedelmää, mutta tasapainoittamassa myös sopivasti humalan vihreää katkeroa. Suussa oluen luonnehdinta vastaa täysin nenää. Olut on kevyehkö mutta ei kapea, maku jää melko lyhyeksi. Kaikin puolin herkullinen, aurinkoinen, mehukas ja helppo. Maistelijat enemmän tai vähemmän hyväksyvät luonnehdinnan amerikkalaistyylisestä vehnäoluesta, ja nauttisivat tätä uudelleenkin.

Browar Fortuna: Miloslaw Bezalkoholowe "IPA" <0,5%

Väriltään todella vaalea ja samea. Puolalainen IPAksi itseään tituleeraava pullo-olut on 0,5l eli suurempi kuin muut maistelussa. Tuoksu on hyvin mieto ja ehkä sitruksinen. Takaetiketin mukaan oluen mausteena olisi Earl Grey -teetä, joka nenästä löytyy vasta kun tietää sitä etsiä. Suussa hyvin kevyt, lirumainen. Maistuu ja tuoksuu alkoholittomalta oluelta. Tämä olut ei huijaa juojaansa, vaan on ehkä heikoin esitys koko tastingistä. IPA-olueksi tätä ei kukaan myöskään kutsuisi, sillä oluessa ei ole jälkeäkään millekään IPA:lle tyypillisestä aromi- tai katkerohumaloinnista. Yksi maistelijoista heittää loput lasistaan viemäriin.

Nils Oscar: Brown Ale 0,4%

Väriltään kirkas kuparinruskea olut. Tuoksu on kuivan maltainen, ja siitä löytyy jauhettua vaaleapaahtoista kahvia, kaakaonibsejä tai raakasuklaata ja piparkakkutaikinaa. Maku on tyylikäs ja eheä ja vastaa tuoksua, ja lisäksi löytyy ruokosokeria ja erinomaista pähkinäisyyttä. Olut on hieno esitys brown alesta lajityyppinä, ja jokainen maistelija pitää tästä oluesta ja sen oivasta rungosta. Ruotsalaisen Nils Oscarin alkoholiton vaikuttaa myös hyvältä ruokaoluelta talvisten pataruokien, juuresten ja sienien viereen.

Big Drop Brewing: Alcohol Free Winter Ale "Spiced Ale" 0,5%

Väriltään kirkas ja tumman kuparin värinen, vähän niinkuin kokista. Tuoksusta ja mausta löytyy valtavasti aromeja ja kompleksisuutta: maustekakkua, ehkä hiukan yskänlääkettä. Minttua, joka raikastaa myös makua. Tummaa karamellimallasta, tummaa suklaata ja suklaapiirakkaa, tummasuklaakonvehteja ja palanutta kahvia. Osalle maistelijoista voimakas yrttisyys oli liikaa, osa taas piti kovasti oluesta, jonka tuo mieleen mintun lehdillä koristellut leivonnaiset. Hyvin maukas ja nimenomaan talvinen ale, eli lunastaa nimensä ja lupauksensa. Olut sisältää laktoosia, jonka… osa maistelijoista… totesi myöhemmin illalla.

Big Drop Brewing: Alcohol Stout "Milk Stout" 0,5%

Väriltään mustan ruskea ja jo silmämääräisesti paksumpi kuin muut maistellut oluet. Tuoksussa ja suussa herkullista mutakakkua, mokkaa, vaniljajäätelöä kahvilla, karhunvatukkaa. Maukas ja miellyttävä olut, jonka suutuntumakin on sopivan paksu. Kaikki ovat sitä mieltä, että tämä menisi ehdottomasti ihan oikeasta stoutista pitkää jälkimakua myöten. Erinomainen esitys, sillä Big Drop on onnistunut luomaan vain vähäisellä sokerilla ja käytännössä olemattomalla alkoholilla stoutin, jonka suutuntuma ja tuoksumaailma vastaa ihan oikeaa tavaraa. Tässäkin oluessa on käytetty maitoa, joka aiheutti melkoista tuulisuutta iltaa myöten. Ensi kerralla tiedetään ottaa laktaasientsyymit ennakkoon.

Posted in Juomat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *