Valikko Sulje

Espanjalaiset sinisimpukat maistuvat sahramille ja tomaatille

Tein hiljattain viimeistä kertaa sinisimpukoita tälle kaudelle, sillä simpukoita ja ostereita kannattaa nauttia tuoreena vain silloin, kun kuun ranskalaisessa nimessä on r-kirjain. Octobre, novembre, décembre, janvier, février, mars, avril. Eli lokakuusta huhtikuuhun. Silloin meri on kylmä, joten merenelävien syöminen on herkullisimmillaan ja myös turvallisinta. Laita tämä resepti korvan taakse siis loppuvuotta ja ensi talvea varten! Espanjalaiset sinisimpukat maistuvat sahramille ja tomaatille niin, että koko keittiö tuoksuu ruokahalua herättävän herkulliselta.

espanalaiset sinisimpukat maistuvat sahramille ja tomaatille
Simpukat ovat mainiota jaettavaa ruokaa illanistujaisiin.

Espanjalaiset sinisimpukat

 • 1 kg tuoreita eläviä sinisimpukoita
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 pientä salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • noin 1/3 tuoreesta punaisesta chilistä tai ripaus chilijauhetta
 • 2 dl kuivaa valkoviiniä
 • 2 dl vettä
 • 1 dl tomaattimurskaa
 • Ripaus sahramia
 • Tuoretta lehtipersiljaa tai basilikaa

Kun ostat sinisimpukat, katso että ne ovat eläviä ja tuoreita. Pidä ne kuljetuksen aikana ilmavasti, eli älä sulje niitä muovipussiin vaan pidä ne kassin päällimmäisenä niin, että ne hengittävät. Muuten simpukkaparat tukehtuvat kuoliaaksi!

Käy jokainen simpukka läpi ja poista valkoiset kalkkijäänteet kuorista pienellä veitsellä. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä. Heitä rikkinäiset ja kuolleet simpukat pois. Kopauta avonaista simpukkaa pöytää vasten. Jos simpukka ”säikähtää” ja sulkee kuorensa, se on elossa. Jos se ei reagoi ja kuori pysyy auki, simpukka on kuollut.

Hienonna salottisipuli, chili ja valkosipuli. Lämmitä oliiviöljy ison (noin neljän litran kattila riittää) kannellisen kattilan pohjalla. Salottisipuli ja kuullota hetki, lisää sitten myös chili ja valkosipuli. Kuullota noin minuutin ajan. Lisää sahrami, tomaattimurska, valkoviini ja vesi. Odota että liemi kiehuu. Lisää sitten puhdistetut sinisimpukat ja laita kansi päälle. Nesteen ei tarvitse peittää simpukoita, sillä kiehuvan liemen höyry kypsyttää simpukat.

Keitä kannen alla 2-3 minuuttia. Älä poista kantta, mutta ravistele kattilaa niin, että simpukat sekoittuvat liemessä. Anna keittyä kannen alla toiset 2-3 minuuttia. Lasikannen läpi näet, miten sinisimpukat avautuvat ja vievät enemmän tilaa kuin aiemmin.

Poista kansi, lisää tuoreet hienonnetut yrtit ja sekoita hellästi.

Espanjalaiset sinisimpukat maistuvat sahramille ja tomaatille voimakkaasti, joten tarjoile ne hyvin aromaattisen mutta kuivahkon valkoviinin, kuten Rias Baixasin alueen Albariñon, ja tuoreen vaalean leivän kanssa.

espanjalaiset simpukat maistuvat tomaatille ja sahramille
Tarjoile sinisimpukat aromaattisen valkoviinin ja tuoreen leivän kanssa.
Posted in Kaikki reseptit, Ruokareseptit

Aiheseen liittyvää

2 Comments

 1. Paluuviite:Perinteisen italialaisen foccaccian resepti - Soulvine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *