Valikko Sulje

Perinteisen italialaisen foccaccian resepti

Foccaccia ei ole mikään laihduttajan leipä, mutta tämäpä onkin herkkuperseen eikä laihduttajan blogi. Italialaisen keittiön lahja leipämaailmalle vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee. Leipä on sisältä ilmava ja pehmeä, pinnalta se on rapea, ja runsaan oliiviöljyn, suolan ja pintamausteiden käyttö takaa ettei foccaccia tarvitse seurakseen mitään. Sitä on kuitenkin ilo kastaa esimerkiksi simpukoiden keittoliemeen tai sillä on hyvä pyyhkiä pastalautanen puhtaaksi kastikkeesta.  Tässä on perinteisen italialaisen foccaccian resepti! 

Tässä on perinteisen italialaisen foccaccian resepti
Runsas oliiviöljyn käyttö tekee leivän kuoresta hyvin rapean mutta sisäpuolesta hyvin pehmeän.

Foccaccian resepti

Teen foccaccia-leipäni 28 cm x 19 cm kokoiseen Pyrex-vuokaan. Vuoan koko vaikuttaa leivän paksuuteen, mikä vaikuttaa leivän paistoaikaan.

  • 450 g 00-jauhoja
  • 3 g kuivahiivaa
  • 335 g lämmintä vettä
  • 9 g suolaa
  • n. 0,5-1 dl hyvää oliiviöljyä
  • Sormisuolaa
  • Tuoretta rosmariinia pari oksaa

Yhdistä jauhot, kuivahiiva, 43-asteinen vesi ja suola ja sekoita ne suurpiirteisesti yhtenäiseksi. Anna taikinan levätä kulhossa kostean liinan alla 20 minuuttia.

Seuraavaksi ota kiinni taikinan reunasta, venytä sitä ylöspäin ja taita taikinan päälle. Käännä kulhoa neljäsosa kierrosta ja toista. Tee venytys ja taitto jokaiselta neljältä sivulta.

Anna taikinan levätä kostean liinan alla taas 20 minuuttia.

Toista taitto neljältä sivulta ja 20 minuutin lepo vielä kolme kertaa, eli tee taitot yhteensä neljä kertaa.

Anna viimeisen taiton jälkeen kohota ja levätä 30 minuuttia.

Öljyä uunivuoka reilulla määrällä hyvää oliiviöljyä. Kaada taikina vuokaan. Käännä taikina toisin päin niin, että se on molemmin puolin oliiviöljyssä. Venytä taikinaa kostutetuin sormin täyttämään vuoka. Jos taikina ponnahtaa koko ajan takaisin, anna sen levätä 10 minuuttia ja yritä uudelleen.

Kostutetuin sormin painele taikinaan kuoppia painaen sormet pohjaan saakka mutta ei läpi taikinasta. Koristele leipä rosmariinin oksilla ja ripottele kiteistä sormisuolaa päälle

Anna taikinan kohota vuoassa kostutetun liinan alla 45-60 minuuttia kunnes se on ainakin tuplaantunut.

Paista 225 asteessa noin 45 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.

Ota leipä pois vuoasta paistamisen jälkeen jäähtymään jäähdytysrekille.

Tässä on perinteisen italialaisen foccaccian resepti
Rosmariini on perinteinen maku ja koriste foccacciassa.
Tässä on perinteisen italialaisen foccaccian resepti
Valmis foccaccia on rapea ja kultainen pinnalta mutta pehmeä ja ilmava sisältä.

Tämä perinteisen italialaisen foccaccian resepti on palkitseva ja saa varmasti jokaiselta maistajalta ihastuneita huokauksia. Foccaccia sopii hyvin esimerkiksi antipastien kanssa tai sinisimpukoiden  kaveriksi. Kokeile myös halkaistua ja täytettyä foccacciaa! Väliin sopii erityisen hyvin italialainen kinkku tai salami, itse tehty pesto ja siivutettu mozzarella.

täytetty foccaccia leipä mozzarella
Jos foccacciaa jää seuraavalle päivälle, yksi tapa käyttää se on täyttää italian mauilla.
Posted in Kaikki reseptit, Suolainen leivonta

Aiheseen liittyvää

4 Comments

  1. Paluuviite:Neljä erilaista tapas ideaa helpoimmasta vaikeampaan - Soulvine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *