Valikko Sulje

Pikahollandaise sauvasekoittimella ja valkoista parsaa

klassisen hollandaise-kastikkeen pikaversio
Parsa ja hollandaise-kastike on syystäkin klassikkoannos.

Parsa on kevään kuningas, ja juuri nyt parsakausi on kiihkeimmillään. Klassinen hollandaise on parsan paras ystävä, ja tässä näytän miten hollandaise tehdään helposti sauvasekoittimella! Ei vesihauteita eikä aikaavievää vatkausta, vain pari minuuttia ja sauvasekoitin.

Syön itse eniten vihreää parsaa, joka kasvaa maan päällä ja sitä kasvatetaan myös Suomessa. Valkoinen parsa puolestaan ei saa väriä kasvaessaan, sillä se kasvaa maan alla. Suomen maaperä on kylmä ja routainen pitkälle kevääseen, joten valkoista parsaa ei Suomessa juuri kasvateta. Juuri siksi valitsin tällä kertaa vaihtelun vuoksi valkoisen parsan. 

Tästä ohjeesta on myös videoresepti! Katso se täältä.

Parsan käsittely ja keitto

Parsa on herkkä raaka-aine, joka ei kestä ylikypsennystä eikä pitkää säilytystä jääkaapissa ennen käyttöä. Osta parsasi tuoreena ja napakkana ja käytä ne parin päivän sisällä. Parsa kannattaa vähintään huuhdella ja napsia veitsen kärjellä ”lehdet” pois varresta. Jos parsa tuntuu paksukuoriselta, sen vois myös kuoria. Säästä huolella parsan nuput, jotka ovat parhainta herkkua. Parsan tyvi on kuiva ja puiseva, ja se poistetaan napsauttamalla parsa poikki siitä kohtaa, mistä se tyvestä luonnollisesti napsahtaa.

Klassinen tapa kypsentää parsa on keittämällä. Laita keitinveteen hyvä suola ja hiukan happoa kuten sitruunaa tai valkoviinietikkaa. Jotkut maustavat keitinvettä reilumminkin. Laita käsitellyt parsat kiehuvaan veteen 3-6 minuutiksi parsan paksuudesta riippuen.  Parsa on oikeassak kypsyydessä kun se on pehmentynyt mutta vielä napakka eikä lerpahda, vaan pysyy suorana tikkuna keittämisen jälkeenkin.

klassisen hollandaise-kastikkeen pikaversio
Huijarin hollandaisesta tulee paksu, kuohkea ja syntisen hyvä!

Pikainen hollandaise-kastike sauvasekoittimella

  • 50 g voita
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 tl vettä
  • 1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

Sulata voi ja pidä se kuumana. Laita korkeaan ja kapeaan, sauvasekoittimelle sopivaan astiaan muut raaka-aineet. Laita sauvasekoitin astian pohjaan ja käynnistä se. Ala hitaasti ohuena nauhana kaatamaan sulaa, kuumaa voita joukkoon. Kastike emulsifioituu ja kun kaikki voi on joukossa, sekoita vielä tarvittaessa viimeiset tipat joukkoon. Kastikkeesta tulee vaalean keltaista ja kuohkeaa ja paksua kuin majoneesista. Tarjoile heti.

Videoresepti

Tästä reseptistä on myös video-ohje! Tällä videolla käsittelen valkoisen parsan ja näytän miten hollandaise tehdään helposti sauvasekoittimella. Katso video alta!

Posted in Kaikki reseptit, Ruokareseptit

Aiheseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *