Valikko Sulje

Pienet vaniljamunkit

Ilmapallot, sima, munkit. Perheystävällinen vappu on valmis. Puistokaljaa, viinaa, ylioppilaslakki, munkit, silliaamiainen. Perhe-epäystävällinen vappu on valmis. Joka tapauksessa munkit ovat vapuksi tilauksessa.  Kotioloissa oma kokemukseni on, että kattilassa paistellessa parhaiten onnistuvat joko munkkirinkilät tai pikkumunkit. Isommat munkit tuppaavat jäämään raa’aksi sisältä, mutta rinkilässä ei sisustaa olekaan ja pikkumunkit ovat tarpeeksi pieniä. Pienet vaniljamunkit maistuvat addiktoivan hyvältä siman kanssa. Tämä pienten vaniljamunkkien resepti on paitsi helppo, myös munaton, joten ei tarvitse siitäkään allergeenista välittää. 

pienten vaniljamunkkien resepti on paitsi helppo myös munaton

Pienet vaniljamunkit

noin 30 pikkumunkkia

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 vaniljatanko
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita
  • n. 1-2 litraa uppopaistoöljyä
  • Sokeria, öö, sokeroimiseen

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, 37-asteeseen. Liota siihen tuorehiiva ja sekoita mukaan sokeri ja suola. Halkaise vaniljatanko ja raaputtele pienet mustat siemenet sisältä maidon joukkoon. Lisää pari desiä jauhoja ja alusta taikinaa joko käsin tai yleiskoneella taikinakoukulla. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikinaa, kunnes taikina alkaa saada muotoa ja irtoaa kulhon reunoista. Lopuksi alusta mukaan pehmeä voi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 45 minuuttia tai kunnes se on vähintään tuplaantunut. 

Kohotuksen jälkeen kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Työstä taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele siitä sitten pari tasapaksuista pötkylää. Leikkaa pötkylä pieniin palasiin ja pyörittele niistä noin pingispallon kokoisia palloja. 

pienten vaniljamunkkien resepti on paitsi helppo myös munaton
Munkkien paistoon tarvitset kannellisen pinnoittamattoman kattilan ja lämpömittarin öljyn lämmön tarkkailuun.

Varaa munkkien paistoa varten nämä viisi asiaa:

  1. Kannellinen teräskattila tai valurautapata. Jos öljy ylikuumenee ja leimahtaa, voit sammuttaa sen helposti tukehduttamalla. Laita vain rauhallisesti kansi kattilan päälle.
  2. Reikäkauha, jolla saat munkit kuumaan öljyyn ja pois sieltä.
  3. Lämpömittari, jolla voit seurata öljyn lämpötilaa.
  4. Alusta, esimerkiksi lautanen tai laakea kulho, jonka päälle on aseteltu talouspaperia. Nosta munkit öljystä ensimmäisenä tähän imeyttämään ylimääräistä öljyä pois. Vaihda talouspaperi tarvittaessa uuteen.
  5. Toinen lautanen tai laakea kulho, jossa on taloussokeria. Kun olet imeyttänyt ylimääräiset öljyt pois, sokeroi munkit tässä.

Kaada öljyä kattilaan niin, että munkit mahtuvat uimaan siellä. Kuumenna öljyä liedellä ja seuraa sen lämpötilaa lämpömittarilla. Tähtää 170 asteeseen. Laita liesi pois päältä tarvittaessa, tai siirrä kattila pois lämmöltä varovasti, ettei öljy ylikuumene.

Paista munkit öljyssä osissa niin, että niillä on runsaasti tilaa kattilassa. Munkit kohoavat paistamisen aikana reilun golfpallon kokoisiksi. 170 asteessa pikkumunkki paistuu reilussa minuutissa kauniin kullanruskeaksi. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi, ja heti kun pystyt, pyörittele ne sokerissa. Sokeri tarttuu parhaiten lämpimiin, tuoreisiin munkkeihin. 

vanamon essu ja munkit

Tarjoile pienet vaniljamunkit naposteluna juhlaväelle tai jälkiruokana vappulounaalla. Muista, että tämä pienten vaniljamunkkien resepti on paitsi helppo, myös munaton, joten se sopii varmemmin useammalle juhlijalle. Nyt kannattaisi laittaa kotitekoinen simakin tulille, katsopa täältä miten! Puolukkasima maistuu erityisen hyvältä vaniljamunkkien kanssa. 

vappumeininkiä
Itsetehty sima maistuu vastapaistettujen vaniljamunkkien kanssa.
Posted in Kaikki reseptit, Makea leivonta

Aiheseen liittyvää

1 Comment

  1. Paluuviite:Tee itse puolukkasimaa vapuksi - Soulvine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *