Valikko Sulje

Klassikkokeitot osa 1: pistou eli ranskalainen kesäkeitto

Hankin hiljattain legendaarisen, ihastuttavan ja valitettavasti edesmenneen Julia Childin tiiliskivimäisen keittokirjan Mastering the Art of French Cooking. En yleensä jaksa keittokirjoja varsinaisesti lukea, mutta Julian kirjoitustyyli on niin herkullista ja kaunista, että luen sitä ilolla enkä vain selaa haluamaani reseptiin. Viehättävän kirjoitustyylin lisäksi kirja on täynnä piirroksia, jotka valaisevat työkaluja ja työtapoja. Se on syystäkin klassikko, sillä nämä reseptit ovat avanneet monimutkaista ranskalaista keittiötä kotikeittiöihin kotikokeille jo vuosikymmenien ajan. En pitkälle päässyt kun sain kirjasta inspiraation tehdä ensimmäisen reseptin. Tämä ei ole suoraan Julia Childin resepti, vaan tässä on Ellun versio: soupe au pistou eli ranskalainen kesäkeitto.

Pistou tarkoittaa itseasiassa samaa kuin italialainen pesto – nimikin on jo samanlainen. Tämä kesävihanneksilla ja pavuilla tehty keitto saa viimeisen silauksen pestonokareesta, joka laitetaan tarjoiltaessa keiton päälle. Tässä siis ohjeeni sekä peston että keiton valmistukseen. 

soupe au pistou eli ranskalainen kesäkeitto
Keitto viimeistellään nokareella pestoa eli pistouta.

Pesto tai pistou

  • 100 g erinomaista tuoretta basilikaa
  • 1 iso valkosipulin kynsi
  • 30-40 g parmesaania
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa

Paahda pinjansiemenet pannulla kullan värisiksi, ja laita ne sivuun jäähtymään. Nypi basilikasta lehdet. Käytä vain lehdet. Laita basilikan lehdet sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Paloittele valkosipulin kynsi muutamaan osaan ja lisää astiaan, raasta sinne myös parmesaani ja lisää pinjansiemenet. Viimeisenä lisää öljy. Poraa tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 

pistou on ranskalainen pesto versio
Basilikasta, parmesaanista, pinjansiemenistä, valkosipulista ja oliiviöljystä tehty pesto, tai ranskalaisittain pistou.

Soupe au pistou eli ranskalainen kesäkeitto

Neljälle

  • 4-6 pientä kiinteää perunaa, mieluiten uusia perunoita
  • 1 iso porkkana
  • 1 valkosipulin kynsi
  • noin 15 cm pala purjon valkoista osaa 
  • 1-2 erittäin kypsää tomaattia tai 1 dl tomaattimurskaa
  • 1 l kasvislientä tai vettä
  • ½ fenkoli
  • 80 g tuoreita haricot-papuja (voi käyttää myös pakastettua)
  • 230 g valutettuja valkopapuja (kypsennetty säilyke)
  • 1-2 palaa eilistä vaaleaa leipää
  • suolaa

Kuori porkkana ja halutessasi perunat. Halkaise purjo ja huuhtele se, kerrosten välissä voi olla multaa. Kuutioi porkkana ja perunat ja siivuta purjo. Laita ne kattilaan ja lisää kuutioitu tomaatti tai tomaattimurska sekä kasvisliemi tai vesi, ja nosta lämpötila kiehuvaksi. Anna keittyä noin 10-15 minuuttia. Pilko sillä välin haricot-pavut ja kuutioi fenkoli sekä valuta valkopavut. Paloittele myös leipä – tarvitset esimerkiksi patonkia kaksi palaa, mutta isompaa leipäsiivua riittää yksi. Lisää ne kaikki keittoon ja keitä vielä 10 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää suolaa maun mukaan.

Tarjoile soupe au pistou eli ranskalainen kesäkeitto tuoreen leivän kuten vaivaamattoman leivän kanssa ja laita keiton päälle nokare pistouta eli pestoa. 

soupe au pistou eli ranskalainen kesäkeitto.
Pistou-keitto on loistava lounasruoka.
Posted in Kaikki reseptit, Ruokareseptit

Aiheseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *