Valikko Sulje

Risotto Milanese eli sahramirisotto

Risotto Milanese on eurooppalaisen ruoanlaiton klassikoita. Perinteinen salottisipulilla, valkoviinillä ja hyvällä kasvisliemellä rakkaudella tehty risotto saa makunsa sahramista, joka on arvokkaampaa kuin tryffelit tai kaviaari! Onneksi se on myös valtavan voimakasta arominsa, makunsa ja värinsä puolesta, joten sitä ei tarvita kuin hyppysellinen. Ostin itse sahramia samasta paikasta, kuin mistä ostan nykyään kaikki mausteeni, eli Hakaniemen Hallin pitkäikäiseltä perheyritykseltä Maustekeitaalta. 8 gramman pieni purkki espanjalaista sahramia maksoi 8€. Sen perusteella on helppo laskea, että Helsingissä kunnollisen sahramin kilohinta on 1000€! 

Kahden hengen sahramirisottoon sitä kuitenkin menee vain 2-3€ edestä, onneksi. Jos kaipaat risottoon proteiinia, lisää siihen aavistus sitruunankuorta ja 50g per syöjä hyvin valutettuja kypsiä katkarapuja. Se on kuitenkin mielettömän aromaattinen, maukas ja kaunis risotto siltäänsäkin, vaikkapa osana italialaista menua. 

Reseptini on niin sanotusti vanhan koulukunnan tyylinen. Se haluaa huomiota koko ajan, ja se on tarkka ajoituksesta. Se ei myöskään anna anteeksi kompromisseja raaka-aineiden suhteen. Käytä vain kunnollista risottoriisiä, voita, hyvää oliiviöljyä ja oikeaa Parmeggiano Reggianoa. Muuten ei tarvitse tulla huutelemaan, että ei muka onnistunut. 

Muista että voit tehdä kasvisliemesi helposti itse, ja vieläpä sellaisista asioista, jotka olisit muuten heittänyt pois! Katso täältä, miten voit vähentää hävikkiä tehokkaasti, ja saada samalla aikaiseksi vaikkapa risottoon kelpaava maukas kasvisliemi. 

risotto milanese on eurooppalaisen ruoanlaiton klassikko
Sahramirisotto nautitaan aromikkaan pohjoisitalialaisen valkoviinin kanssa.
sahrami on kaikista kallein raaka-aine
Sahrami on arvokkaampaa kuin tryffeli tai kaviaari. Kuvassa sitä on 8 grammaa - eli 8 euron arvosta.

Risotto Milanese

kahdelle

 • 2 salottisipulia
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 50 g raastettua parmesaania
 • 200 g risottoriisiä
 • 1 dl kuivaa valkoviiniä
 • noin 8 dl kasvislientä
 • hyppysellinen eli 2-3 g sahramia
 • suolaa 1-2 hyppysellistä maun mukaan
 • Aluksi 2 rkl oliiviöljyä ja 20 g voita
 • Lopuksi 20 g voita lisää

Jos haluat, lisää myös:

 • 100 g kypsiä katkarapuja
 • ½ sitruunan raastettu kuori
mitä tulee risotto milaneseen
Risotto Milanesen raaka-aineet, sisältäen ylimääräisen sitruunan ja katkaravut.

Hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Raasta oikea määrä parmesaania valmiiksi. Lämmitä kasvisliemi kattilassa valmiiksi, sillä se lisätään pikkuhiljaa kuumana riisin joukkoon. Jos käytät katkarapuja, valuta ne hyvin.

Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja 20 grammaa voita. Kun voi on sulanut ja seos on kuumaa, lisää salottisipulit ja pian sen jälkeen risottoriisi. Kuullota riisiä ja sipuleita pannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Sekä sipulit että riisi muuttuvat hiljalleen reunoista läpinäkyviksi ja niiden kypsyminen alkaa. Lisää valkosipuli, kuullota sitä hetki muiden kanssa. Lisää hyppysellinen suolaa tässä vaiheessa.

Lisää valkoviini ja sekoita riisiä puulastalla tai nuolijalla koko ajan. Anna valkoviinin kiehua kasaan ja haihtua lähes kokonaan. Älä kuitenkaan anna risoton kuivahtaa tai saada väriä pannusta!

Lisää noin 2 dl kasvislientä. Sekoita koko ajan puulastalla kun kasvisliemi kiehuu ja imeytyy riisiin. Sekoittaminen saa tärkkelystä irtoamaan riisin pinnasta, mikä tekee risotosta kermaista ja paksua kuin itsestään.

Anna kasvisliemen kiehua lähes kasaan, mutta älä anna edelleenkään missään vaiheessa risoton olla liian kuiva tai kovin keittomainenkaan. Lisää lientä 2 desiä kerrallaan ja sekoittele rauhassa. Älä jätä risottoa yksin. Älä anna sen kiehua liiankaan kovaa, sillä riisi tarvitsee kuitenkin noin 12-15 minuuttia keittoaikaa kypsyäkseen.

Kun olet lisännyt viimeisen kerran kasvislientä, ja antanut noin puolet siitä imeytyä, ota risotto pois lämmöltä. Lisää 20 grammaa voita ja raastettu parmesaani. Sekoita ne joukkoon reippaasti, ja jatka voimakasta sekoittamista 2-3 minuuttia. Risottoriisin pitäisi olla lähes kypsää, mutta maistaessa tunnet riisin rakenteen vielä selkeästi. Risoton pitäisi olla myös reilusti märkää.

Jos haluat, lisää tässä vaiheessa eli aivan viimeisenä hyvin valutetut kypsät katkaravut ja raasta joukkoon hiukan sitruunan kuorta.

Katkarapuja tai ei, varmista että risotto ei ole enää kuumalla liedellä, laita kansi päälle, ja anna sen vetäytyä noin 3 minuuttia.

Valmiin risoton pitäisi olla kosteaa, kermaista ja kiiltävää. Se ei saa olla niin kuivaa, että se pysyisi muodossa, vaan se leviää luonnollisesti lautaselle. Siitä huolimatta riisin rakenteen tulisi hiukan tuntua syödessä kuin al dente pastankin, mutta yleisesti risoton kuuluu olla kermaista ja täyteläistä.

Tarjoile Risotto Milanese heti ja  raasta päälle hiukan parmesaania. Risotto Milanese on eurooppalaisen ruoanlaiton klassikoita, joten nauti se myös klassisen, kuivan pohjoisitalialaisen valkoviinin kanssa. 

herkullinen risotto milanese eli sahramirisotto
Katkaravut sopivat sahramirisoton joukkoon.
Posted in Kaikki reseptit, Ruokareseptit

Aiheseen liittyvää

1 Comment

 1. Paluuviite:Helppo vinkki ruokahävikin vähentämiseen - Soulvine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *