Valikko Sulje

Tallinnan Fotografiska on kokonaisvaltainen kokemus

Helmikuun alussa 2020 tein viikonloppupyrähdyksen Tallinnaan. En ole mikään himoristeilijä, eikä tapanani ole koskaan kantaa litrakaupalla halpaa juomaa lahden yli, vaan käyn kerran-pari vuodessa Tallinnassa minilomalla, syömässä ja juomassa ja nautiskelemassa. Tällä kertaa aloitimme viikonloppuretken toteamalla, että Tallinnan Fotografiska todella on kokonaisvaltainen kokemus, maantasalta kattoterassille.

tallinnan fotografiska on kokonaisvaltainen elämys
Tallinnan Fotografiska on kokonaisvaltainen elämys.

Ylimmän kerroksen ravintola

Lauantaina saavuttuamme Tallink Megastarilla satamaan, pyyhälsimme suorinta tietä Telliskiveen. Alueen korkein rakennus on kesällä 2019 ovensa avannut kansainvälistä huomiota saanut, Tukholmasta lähtöisin oleva Fotografiska-valokuvanäyttely. Kuten muissakin Fotografiskoissa maailmalla (Tukholma, Lontoo ja New York), myös Tallinnan rakennuksessa on erinomainen ravintola. Punatiilisen rakennuksen alakerrassa sisääntulon yhteydessä on niin lipunmyynti, näyttelyn puoti sekä avara kahvila. Varsinaiseen ravintolaan rakennuksen ylimpään kerrokseen pääsee hissillä. Hyvällä säällä näkymät ovat huikeat ja ulottuvat yli Tallinnan ja satama-alueen, mutta minun käyntini aikaan sää oli sumuinen ja tihkusateinen. En siis vuodenajastakaan johtuen päässyt vielä nauttimaan kehutusta kattoterassista.

fotografiska tallinna ravintola
Tallinnan Fotografiskan ravintolassa oli myös erinomainen viinilista

Fotografiskan ravintola on ehdottomasti ensimmäinen tärppi Tallinnaan. Ravintola on sisustukseltaan moderni mutta ei kolkko, suuret ikkunat päästävät sisään valtavasti valoa, ja henkilökunta vaikuttaa kunnianhimoiselta ja erittäin osaavalta. Ravintolan ideologia on ”zero waste” eli kaikki hyödynnetään. Suuressa viinikaapissa näkyikin pullojen lisäksi purkkeja ja purnukoita täynnä värikkäitä kasviksia säilöttynä ja pikkelöitynä. Ensimmäisenä pöytään tarjoiltuun hapanjuurileipään oli laitettu mukaan puuron jämät. Porkkana-alkuruoasta ylijääneet osat oli ajettu mukaan levitteenä toimivaan hummukseen.

Tallinnan fotografiska alkuruoka porkkana
Mausteinen porkka-alkuruoka lämmitti tihkusateista päivää
fotografiska alkuruoka maa-artisokka


Ruokailijoille riittää katseltavaa vaikka olisi sumuinen sää, sillä nuorten kokkien rivi nostaa annoksia esiin asiakkaiden nenän edessä. Viinilista vakuutti laadullaan ja monipuolisuudellaan, ja henkilökunta puolestaan ihastutti osaamisellaan ja tietämyksellään. Kokit toivat itse annokset pöytään, esittelivät ne, ja toivottivat iloisesti hyvää ruokahalua. Mikäli Helsingistä mielii samaa laatua, makua, miljöötä ja palvelun tasoa, tulee ravintolalaskun loppusumma vähintäänkin tuplata.

fotografiska selleri pääruoka
Selleripääruoassa Fotografiskassa oli sekä juuri- että varsisellaista.
fotografiska täysjyvänuudelit
Ramenmainen toinen pääruoka oli umamia pursuava liemi, jossa oli täysjyvänuudeleita. Pääruokien kanssa jaoimme herkullisen ankanrinnan sienipyreellä.

Vaihtuvat valokuvanäyttelyt vakuuttavat

En ole päässyt vierailemaan muissa Fotografiskoissa maailmalla, joten en osaa verrata miten ravintola tai näyttely Tallinnassa itse vertaantuvat muihin. Subjektiivisen kokemukseni mukaan Tallinnan Fotografiskan näyttelyt olivat jokainen hyvin eri henkisiä keskenään. James Nachtweyn Memoria oli järisyttävä. Sen jälkeen tuntui samalta kuin toisen maailmansodan keskitysleirimuistomerkillä vierailun jälkeen. Vaikuttunut, ahdistunut, jopa itkuinen, hiljainen, mutta kaikesta huolimatta äärimmäisen tyytyväinen siitä, että oli altistanut itsensä todistamaan ja tunnustamaan ne hirveydet, mitä me ihmiset toisillemme saatamme tehdä. 

fotografiska valokuvanäyttely nachtwey memoria
Otos James Nachtweyn valokuvanäyttelystä Memoria.

Vincent Petersin Sisäinen valo -näyttelyyn tutustuimme vasta Memorian jälkeen. Lavastettujen, siloteltujen, meikattujen ja tarkkaan puettujen äärimmäisen kauniiden julkkisten kuvien katselu tuntui äärimmäisen pinnalliselta, tyhjältä ja merkityksettömältä kun juuri oli tuijottanut hätkähdyttäviä, inhimillisiä ja sieluun asti piirtyviä otoksia todellisista ihmisistä ja todellisesta hädästä Yhdysvaltojen heroiiniongelmissa, Irakin sodassa, nälänhädässä ja pakolaiskriisissä. Juuri käyntimme jälkeen päättynyt Mandy Barkerin Artefaktien meri tasoitti tunnelmaeroa kahden näyttelyn välillä. Artefaktien meri oli täynnä valokuvateoksia, jotka oli koottu merestä kerätyistä roskista. Osa niistä näytti suurennetuilta mikroskooppikuvilta, osa näytti teleskoopilla napatuilta kuvilta kaukaisesta avaruudesta. 

fotografiska valokuvanäyttely mandy barker artefaktien meri
Palanen Mandy Barkerin valokuvanäyttelyä Artefaktien meri.

Käyntimme aikaan helmikuun alussa 2020 Tallinnan Fotografiska oli hyvin kokonaisvaltainen elämys. Kolme äärimmäisen erilaista valokuvanäyttelyä sekä yksi erinomainen ravintolakokemus varmistivat, ettei Tallinnaan tällä(kään) kertaa lähdetty turhaan seilaamaan.

Posted in Reissut

Aiheseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *