Valikko Sulje

Vaivaamaton leipä

vaivaamaton leipä

Vaivaamaton leipä on laiskan kokin unelma. Ensimmäisiä kertoja kun tähän kannellisessa uunipadassa paistettavaan leipään törmäsin, en voinut uskoa että se ei olisi perinteisesti pitkään vaivattu. Pataleipään ei tarvita kääsivoimia eikä seitsemän minuutin vaivausta yleiskonessa, ei leipäkonetta, ei hikipisaroita.

Mitä vaivaamattoman leivän tekemiseen sitten tarvitsee?

  • Kannellisen uunipadan jota voi lämmittää tyhjänä
  • Suuren kulhon
  • Puulusikan tai vastaavan sekoittamiseen
  • Leivinpaperia
  • Vehnäjauhoja
  • Kuivahiivaa
  • Suolaa
  • Vettä
  • 12-20 tuntia aikaa
  • Uunin
siivutettu vaivaamaton leipä
Tuore pataleipä vie kielen mennessään.

Siinä se! Vaivaamaton leipä valmistuu kuin itsestään. Vaivamatonta leipää on myös äärimmäisen helppo varioida. Muista, että kunnon leipä tarvitsee sitkon muodostusta varten vehnäjauhoja, mutta kolmasosan reseptin jauhomäärästä voit korvata esimerkiksi ruisjauhoilla, rouhejauhoilla, kaurahiutaleilla tai millä vain. Lisäksi voit helposti lisätä mausteita. Tässä postauksessa on alempana omia muunnoksiani, joista voit ottaa ideoita omaan vaivaamattomaan leipääsi!

Vaivaamattoman leivän kikka on se, että se paistetaan kannellisessa uunipadassa. Pata lämmitetään tulikuumaksi ensin uunissa niin, että leivän pinta saa varmasti kauniin värin. Kuumassa padassa kannen alla kostea taikina höyryttää itse itsensä ja tuottaa todella rapean kuoren. Samalla padan muoto auttaa leipää pysymään koossa niin saat kauniin kohonneen leivän! Leivinpaperin käyttäminen toisesta kohotuksesta padassa paistamiseen asti on sekin laiskan kokin helpotus, sillä tiskiäkään ei siten juuri synny.

vaivaamaton leipätaikina
Pataleivän taikina jää märäksi ja tahmeaksi.

Vaivaamaton leipä perusresepti

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 tl merisuolaa
  • 4 dl lämmintä vettä 43 °C

Edellisenä iltana ota esiin suuri kulho, mittaa siihen kaikki aineet ja sekoita ne yhteen. Katso, että vesi on reilusti lämmintä, 43-asteista, sillä muuten kuivahiiva ei herää tekemään työtään. Riittää, että aineet ovat kunnolla sekoittuneet, enempää ei tarvitse vaivata eikä veivata. Taikina jää märäksi ja tahmaiseksi, niin sen kuuluukin! Peitä kulho kannella tai elmukelmulla ja laita se jääkaappiin yön yli vähintään 12 tunniksi, mieluummin 16-18 tunniksi.

Seuraavana päivänä kun pitkä kohotusaika on kulunut, ota taikina huoneenlämpöön pari tuntia ennen kuin haluat sen paistaa. Laita pöydälle leivinpaperi ja jauhota se hyvin. Kaavi taikina leivinpaperille. Kääntele taikinan reunat sisään muodostaaksesi siitä pallon. Käännä pallo toisin päin leivinpaperille niin, että sauma on alas päin. Ota kiinni leivinpaperin kulmista ja nosta taikina papereineen se kulhoon ja peitä liinalla. Voit käyttää samaa kulhoa pestynä, missä leipä kohosi ensimmäisen kerran, tai jotain muuta kulhoa, joka on samaa kokoluokkaa uunipatasi kanssa. Anna kohota huoneenlämmössä 2 tuntia. Puoli tuntia ennen kohotusajan loppua, ota kannellinen pata ja laita se kylmään uuniin. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

pataleipä kohoaa
Leivinpaperi estää vaivaamatonta leipää tarttumasta kulhoon.
vaivaamaton leipä viillot
Juuri ennen paistoa viillä leivän pintaan kuvio terävällä veitsellä.

Kun uuni on lämmennyt 225 asteeseen ja on kulunut noin puoli tuntia, ota kuuma pata uunista, nosta leivinpaperin kulmista leipä pataan. Tee viillot pintaan terävällä veitsellä. Laita kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista 35 minuuttia 225 asteessa kannen kanssa. Ota sitten kansi pois ja paista 25 minuuttia ilman kantta kunnes pinta on oikein ruskistunut. Ota uunista varovasti, nosta leipä leivinpaperin avulla pois ja anna jäähtyä. Riippuen leipäsi ja patasi koosta ja tyypistä voi paistoaika hiukan vaihdella. Nämä ajat ovat toimineet itselläni tällä reseptillä sekä Le Creusetin ovaalilla padalla että Arabian Kokki-padalla.

Itse teen taikinan usein noin klo 21-22 illalla ennen nukkumaanmenoa, otan sen jääkaapista seuraavana päivänä klo 16-17 kun tulen töistä ja muokkaan toiseen kohotukseen, ja lopulta paistan sen 1-2 tuntia myöhemmin iltaruokaa varten. Kun loput vaivaamattomasta leivästä säästää liinan sisällä leipälaatikossa, se on hyvää vielä aamiaisellakin. Vaivaamaton leipä on laiskan kokin unelma, vai onko se sittenkin vain työssäkäyvän arkirutiini? Oman leivän leipominen on edullistakin. Yhdestä 2 kilon pussista jauhoja teen 3-4 leipää, ja käyttämäni jauhopaketti maksaa lähikaupassa 1,25€. Yhdestä kuivahiivapussista saa myös 4-5 leipää ja se säilyy hyvin viikon ajan kiinniteipattuna jääkaapissa. 

Alla vielä joitakin kokeilemiani ideoita, miten leipää voi maustaa ja muunnella!

paistettu pataleipä

Rosmariini-valkosipulileipä

Kourallinen tuoretta rosmariinia
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl oliiviöljyä

Aja rosmaarini ja valkosipuli sauvasekoittimella oliiviöljyyn hienoksi. Jos ei onnistu, voit myös hienontaa yrtinlehdet ja valkosipulin ja sekoittaa oliiviöljyyn. Lisää mausteöljy perustaikinaan alun sekoitusvaiheessa. Leivästä tulee foccacciaa muistuttavan aromaattinen!

Ruis-timjamileipä

Korvaa kolmasosa perusohjeen vehnäjauhoista ruisjauhoilla, ja lisää 2 ruokalusikallista kuivattua timjamia. Leivästä tulee tummempi ja todella maukas, sopii hyvin tummien pataruokien ja lihakeiton seuraksi.

 

vaivaamaton leipä pataleipä
Vaivaamattakin kuohkeaa sisältä ja rapeaa pinnalta.

Kauraleipä

Korvaa 2 desilitraa preusohjeen vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Leipään tulee erilainen rakenne, ja kolesterolisi kiittää kauran betaglukaanista!

Aurinkokuivattutomaattileipä

Hienonna veitsellä 4-5 palaa aurinkokuivattua tomaattia. Lisää ne ja 2 ruokalusikallista kuivattujen tomaattien öljyä perustaikinaan. Leivästä tulee makeampi mutta umamisempi ja hiukan foccacciaa muistuttava.

Posted in Kaikki reseptit, Suolainen leivonta

Aiheseen liittyvää

1 Comment

  1. Paluuviite:Klassikkokeitot osa 1: pistou eli ranskalainen kesäkeitto - Soulvine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *